το τσουρέκι μου!!!


έφτασε η ώρα να μοσχομυρίσει το σπίτι!
είναι εύκολο να κάνεις τσουρέκια, απλά πρέπει να προσέξεις κάποιες μικρές αλλά πολύ σημαντικές λεπτομέρειες.



τα υλικά μας:
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια
70 γρ. μαγιά
100 γρ. φυτίνη
100 γρ. βούτυρο
400 γρ. ζάχαρη
3 αυγά
5 γρ. αλάτι
340 γρ. φρέσκο γάλα
από 1/2 κουτ. του γλυκού μαχλέπι, κακούλε, μαστίχα
2 κάψουλες βανίλια
ξύσμα από ένα πορτοκάλι

ανάβουμε τον φούρνο στους 50 βαθμούς να ζεσταθεί.
στον κάδο του μίξερ κοσκινίζουμε το αλεύρι, ρίχνουμε το αλάτι και το βάζουμε στον σβηστό φούρνο, το αφήνουμε εκεί μέχρι να ετοιμάσουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι που να αντέχει το μικρό μας δάχτυλο,όταν το δοκιμάσουμε. σε ένα μπολάκι θρυμματίζουμε την μαγιά, ρίχνουμε το γάλα μαζί με 2 κουταλιές από την ζάχαρη. ανακατεύουμε καλά. την αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει.  
στο κατσαρολάκι ρίχνουμε τα αυγά, τα μυρωδικά, την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να ζεσταθούν.
βγάζουμε από τον φούρνο τον κάδο με το αλεύρι και ρίχνουμε το μείγμα των αυγών και την μαγιά που έχει φουσκώσει.
ζυμώνουμε στο μίξερ μέχρι να μαζευτεί το ζυμάρι στον γάντζο και ο κάδος είναι καθαρός. το ζυμάρι κολλάει λίγο. 
λιώνουμε το βούτυρο με την φυτίνη στο κατσαρολάκι.
συνεχίζουμε το ζύμωμα προσθέτοντας σε δόσεις το βούτυρο.
το ζυμάρι μας είναι έτοιμο όταν έχει απορροφήσει όλο το λίπος.
σε μια λαδωμένη λεκάνη αδειάζουμε το ζυμάρι, το καλύπτουμε με μια μεμβράνη και το σκεπάζουμε με μια πετσέτα. 
το ξαναβάζουμε στον ζεστό φούρνο μας και το αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να τριπλασιαστεί.



έχουν περάσει 2 ώρες περίπου και ήρθε η αγαπημένη μου στιγμή, το πατάμε να ξεφουσκώσει.
πλάθουμε την ζύμη σε ό,τι μορφή θέλουμε. τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 30 λεπτά περίπου.



προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς στις αντιστάσεις.
αυγουλώνουμε τα τσουρέκια μας με αυγό, αν θέλουμε ρίχνουμε από πάνω σουσάμι ή φιλέ αμύγδαλο ή κομμάτια σοκολάτας και τα ψήνουμε για 30 με 40 λεπτά.
αφήνουμε τα τσουρέκια μας να κρυώσουν, αν και δεν μπορώ να τους αντισταθώ έτσι όπως είναι ζεστά και λαχταριστά όπως βγαίνουν από τον φούρνο.  



καλή επιτυχία!!!

Σχόλια